För sportentusiasten och äventyraren

Liechtenstein är inte bara ett resmål för de som uppskattar vacker arkitektur, gamla kyrkor och konst, utan är också ett riktigt paradis för vintersportälskaren, friluftsmänniskan och äventyraren. Här nedan följer några tips på hur du kan aktivera dig på din resa genom Liechtenstein.Skidor och snowboard
Eftersom att hela Liechtenstein är beläget i Alperna är det ett utmärkt resmål för alla vintersportälskare. Den bästa skidorten finns i Malbun och att åka skidor här är som att uppleva sporten innan den blev en mardröm full av liftköer, reklampelare och smockfulla backar.

Eftersom att Liechtenstein är ett mycket litet land kan man ostört åka i backarna utan att vänta i liftkön och frysa större delen av tiden. Här finns backar för alla smaker och erfarenheter, allt från enkla barn- och nybörjarbackar till svarta offpistbackar.

I Malbun finns det även en stor isrink där man kan åka skridskor.

Det finns även en mindre skidort som ligger i Steg. Utförsåkning är det inte så stor fokus på, men längdskidåkning är däremot något som utövas flitigt här.

Med hela tre skidskolor samlade på ett mycket litet område blir det enkelt för alla nybörjare att lära sig att stå på längdskidorna. Om du däremot är erfaren sedan tidigare är det bara att välja det spår som passar just dig.

Det finns tre olika spår, ett på 4 kilometer som passar för nybörjaren, ett på hela 15 kilometer som passar den erfarne eftersom att det finns många upp- och nedförsbackar, samt ett upplyst mörkerspår som är öppet under kvällarna och nätterna.

Förutom att åka skidor i Steg kan man också testa på att åka släde i en förbestämd bana. Detta är en riktigt rolig attraktion som uppskattas av både barn och vuxna.Om man är mer sugen på skidsport och skidhistoria rekommenderar vi att man tar sig en tur till skidmuseet i Vaduz som ligger i anknytning till backarna. Museet är fullt av utställningsföremål, från tidigt 1900-tal till modern tid, som den före detta skidstjärnan Noldi Beck samlat ihop. Ta chansen att uppleva den viktiga skidhistoria som spelat så stor roll för Liechtenstein.

Cykling
I Liechtenstein är det mycket populärt med cykelsport och då särskilt mountainbike. Gafadurahütte och Pfälzerhütte i Alperna är två populära ställen för mountainbikers som letar efter en riktig utmaning. Det finns kartor för de som vill uppleva alla ställen för mountainbiking i Liechtenstein, men det är mycket viktigt att man håller sig till de regler som finns vid varje ställe.

Förutom mountainbike kan man passa på att cykla med vanlig cykel genom Liechtensteins underbara landskap. Det finns tre populära rundturer om man vill cykla efter instruktioner, men det fungerar såklart att cykla som du själv vill. Den första rundturen är på 45 kilometer och kallas för "Five Castles Tour" där man cyklar förbi fem vackra och kända slott och borgar i Liechtenstein och Schweiz. Den andra kallas för "Liectensteiner Rheintaltour" som går längs Rhen. Den tredje är på 50 kilometer och kallas för "Three Countries Tour" där man cyklar från Vaduz i Liechtenstein genom medeltidsbyn Feldkirch i Österrike och sedan till Schweiz för att avsluta åter i Liechtenstein.

Cyklar och mountainbikes finns att hyra på många olika ställen, beroende på vad man är ute efter och vilken tur man vill ta.

Ridning
Förutom att cykla runt i det vackra Liechtenstein kan man också ta del av landskapet på en hästrygg. Ibland kan det dock vara svårt att hitta ställen som hyr ut hästar, men om man frågar sig runt kan man ha tur att få hyra en häst av en privatperson.

Fotvandring och klättring
Liechtenstein är det perfekta landet att vandra i. Här finns vackra byggnader och kyrkor från olika tidsepoker och en fantastiskt vacker och omväxlande miljö. För att hitta den tur som passar dig bäst har vi här nedan listat och beskrivit de mest populära vandringsturerna i Liechtenstein.

Rappenstein Hike - Denna vandringstur går genom det mäktiga bergslandskapet till toppen av berget Rappenstein. Härifrån kan man se alla bergstoppar i Liechtenstein och på klara dagar kan man till och med se Bodensjön som delas mellan Schweiz, Tyskland och Österrike.

Liechtensteins Panoramastig - Denna klassiska vandringsstig är mycket populär bland både invånare och turister. Stigen är på hela 48 kilometer och går från Malbun till Augstenberg och erbjuder helt fantastiska panoramavyer över Alpernas toppar och dalar.

Fürstensteig / Drei Schwestern Trail - Fürstensteig eller Drei Schwestern Trail ("de tre systrarnas stig") brukar sägas vara den mest klassiska fjällvandringen i hela Liechtenstein. Denna stig är till för de fotvandrare som är säkra på foten eftersom att stigen leder längs klippiga och branta stenar.

Spåret öppnades redan år 1898 och anses vara ett av världens bästa anlagda spår. Att vandra på Fürstensteig är en upplevelse man sent glömmer.

Grüschaweg Trail - Den romantiska stigen Grüschaweg börjar i huvudstaden Vaduz och leder genom den vackra Fursteskogen (Princely Forest) fram till den högt benägna byn Triesenberg, innan man passerar byn Rotaboda på vägen tillbaka till Vaduz.

Denna stig rekommenderas för de som vill ha en romantisk upplevelse i en vacker miljö. Stigen både börjar och slutar i närheten av ett flertal restauranter, vilket kan vara den perfekta avslutningen på en magisk och romantisk dag.

Ellhorn Circular Hike - Denna cirkulära vandringsstig runt berget Ellhorn erbjuder stor variation när det kommer till miljö och vyer. Eftersom att stigen går runt hela berget kan man beskåda byarna och bergstopparna på båda sidorna av Rhen.

Den historiska Eschnerbergstigen - Denna vandringsstig mellan Bendern och Schellenberg skapades mellan 1972 och 1975 och erbjuder besökarna att ta del av det forntida Liechtenstein, samt de förhistoriska byarna Lutzengütle och Malanser. Om du är intresserad av historia är detta stigen för dig.

Prinsessan Ginas stig - Prinsessan Ginas vandringsstig leder genom en blomstrande vacker bergsrygg, innan det är dags att ta sig ner för ett spår som är säkrat med rep och stålhandtag som leder till Liechtenstein Alpine Clubs Pfälzerhütte som ligger vid foten av berget Naapkopf.

Man startar i Malbun och kan välja att gå upp för berget eller att ta liften.

Det finns alltså en stig för alla fotvandrare, oavsett om man är nybörjare eller erfaren.

Förutom fotvandring finns det ett flertal områden som erbjuder bergsklättring, ofta i anslutning till fotvandringsstigarna. Man kan be den lokala turistbyrån om kartor som markerar ut var de bästa ställena för bergsklättring är lokaliserade.

Hängglidning
Om du är en av dem som inte nöjer sig med den fantastiska vyn från bergen, utan är sugen på den ultimata upplevelsen är hängglidning ett äventyrligt alternativ för dig.

Om du är en erfaren hängglidare finns det flera olika stationer att starta ifrån, men du som är mindre erfaren kan även välja att flyga tillsammans med en instruktör.

Simning och bad
Mühleholz utomhuspool ligger på Schaaner Strasse-vägen mitt emellan kommunerna Vaduz och Schaan. Detta är den enda konstgjorda utomhuspoolen i hela Liechtenstein och lockar många besökare på sommaren. Här finns vattenrutschkanor, vågbassäng, trampoliner, sportpool och massageduschar.

I anslutning till poolen finns en trevlig restaurang samt stora gräs och markytor som passar utmärkt för basket och volleyboll. Att besöka Mühleholz är ett måste för hela familjen och är bäst på sommarhalvåret.

Bangolf
Den största minigolfbanan, eller bangolfanläggningen, finns mitt emot Mühleholz utomhuspool mellan Vaduz och Schaan. Banan är i 100% betong och överensstämmer med de senaste specifikationerna för att kunna vara värd för internationella tävlingar.

Detta innebär att banan ibland kan vara stängd för allmänheten, men både turister och invånare är välkomna att besöka de pågående turneringarna.

Äventyrsparken i Forst
Forst äventyrspark erbjuder ett spännande äventyr för både barn och vuxna. Parken består av tre olika repspår i varierande svårighetsgrad och är ett spännande sätt att uppleva Liechtensteins natur samtidigt som man får sig en adrenalinkick.

På väg till toppen utmanas besökarna och måste samarbeta och koncentrera sig för att kunna nå målet. Om lyckas ta sig upp till toppen kan man åka tillbaka ner i en fartfylld linbana.

Fiske
Glöm stress och påfrestningar i vardagen och njut av en avkopplande dag vid vattnet. Runt om i Liechtenstein finns det flera vattendrag som är utmärkta att fiska i. I Stegs naturreservat beläget mitt i Alperna på en höjd på 1.300 meter över havet finns det massvis av bra fiskeställen för sportfiskaren.

Liechtensteins Fiskeförening upprätthåller reservatet och ser till att beståndet av öringar är i gott skick. Öringarna simmar i kristallklart vatten och alla är välkomna att köpa ett fiskekort. Observera att det finns en maxgräns för öringsfiske i reservatet som brukar ligga på sex fiskar.

Man kan även fiska i den vackra floden Rhen. I det klara vattnet simmar många olika fiskar, och har man tur kan man få en regnbågslax på kroken.

Tennis
Det finns gott om möjligheter att spela tennis i Liechtenstein med fyra inomhusbanor och åtta utomhusbanor utspridda över hela landet. Huvudstaden Vaduz har den största banan och kan ta emot flest besökare.

Bågskytte
I Malbun kan hela familjen testa på bågskytte. Kursen är på 2-3 timmar och alla deltagare utrustas med pil och båge. I en idyllisk natur känns det som att man är tillbaka i medeltiden när man skjuter iväg en pil mot målet. Detta är en upplevelse som passar alla, men särskilt dig som älskar medeltiden och bågskytte.